sobota, 28 czerwca 2008

Pyszna i zdrowa sałatka warzywna



sałatka w pełnej krasie

A niech to! A takie miałam rozległe plany by zasiąść z miską tejże sałatki na uboczu i pogryzając chlebkiem jeść ją sobie przez weekend cały.
Nie, nie taka nie jestem. Żyjąc w społeczeństwie pouczona za młodu wiem, że trzeba się dzielić z bliźnim chcąc, nie chcąc;) pracą własnych rąk. Tego są skutki często nieodwracalne-taki urok ludzkiej bliskości- czubata zawartość miski znikła w ciągu niespełna godziny wyjedzona zażarcie przez jej pięciu smakoszy.
Sekret sałatki tkwi w doborze warzyw, kolorze i sosie. I nie potrzeba tu żadnego talentu. Co najwyżej poświęcenia 20 minut, na jej przygotowanie.

składniki sałatki

Potrzebujemy do niej średniej wielkości brokuł świeży i zielony, średniej wielkości kalafiora, 2 pomidory duże, lub 3 małe, wiązka szczypioru, 3 jajka ugotowane na twardo, kukurydzę konserwową moim skromnym zdaniem tylko Bonduelle- jest najsłodsza, majonez, śmietanę 12%.

Brokuł w całości wrzucamy na gotującą się wodę, trzymamy 1-2min- ma być zaledwie leciutko zmiękczona- wyjmujemy, to samo robimy z kalafiorem, ten trzymamy nieco dłużej gotując około 3 minut. Ma pozostać nadal twardawy. Po wystygnięciu brokuł i kalafior dzielimy na drobne kwiatostany, odrzucamy twardsze części. Jeśli ktoś chciałby dodać do sałatki dla zwiększenia jej ilości i te części ,należy gotować je odpowiednio dłużej.
Jajka gotujemy na twardo, kroimy w kosteczkę, to samo robimy z pomidorami, szczypior kroimy w pierścienie. Kukurydzę odlewamy z puszki.
Przygotowujemy sobie wszystkie składniki na talerzykach i według kolejności żeby się nie myliło, po garstce każdy składnik wsypujemy do miski aż wyczerpiemy wszystkie warzywa. Nie mieszamy ich na końcu ale w ten sposób by zachować ich świeżość i ładny wygląd warzyw.

jedna z warstw sałatki

W międzyczasie przygotowujemy sobie sos z całego dużego kubka śmietany i kilku łyżek majonezu tu do smaku ja lubię proporcję śmietana i ok.4 czubate łyżki majonezu. Mieszamy czy nawet miksujemy by lepiej rozrobić sos, polewamy nim sałatkę tak by wniknął w głębsze jej warstwy. Można też w połowie robienia sałatki polać połową sosu i po skończeniu resztą. Dekorujemy i w końcu po tym niewielkim wysiłku pracy jemy,co dość istotne nabierając porcję sałatki wgłąb(mimo, że nie jest typowo warstwowa).


przed polaniem sosem

jak sos dochodzi do dna




3 komentarze:

festoon pisze...

wygląda smakowicie i pewnie tak samo smakuje.Jadłam już różne kombinacje sałatkowe z tymi warzywami,ale takiej nie,muszę spróbować:)

Anonimowy pisze...

zapewne rewelacyjna w smaku..bo w wydaniu czarodziejki...to smak magiczny posiada

leloop pisze...

Brokuł nie brokuła jest rodzaju meskiego, niby drobiazg... uklony